internship.jpg

Διεθνής Κινητικότητα για φοιτητές και προσωπικό Ανώτατης Εκπαίδευσης

Η Διεθνής Κινητικότητα Erasmus+ ΚΑ107 (International Credit Mobility) που ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, προσφέρει τη δυνατότητα μετακίνησης φοιτητών και προσωπικού των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των χωρών του Προγράμματος (Ε.Ε., Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, FYROM, Τουρκία και Σερβία) από και προς τις χώρες που εδρεύουν σε όλον τον πλανήτη, τις ονομαζόμενες Χώρες Εταίρους.

Προκειμένου, όμως, φοιτητές και προσωπικό να μετακινηθούν στα πλαίσια της Διεθνούς Κινητικότητας ανακοινώνεται προκήρυξη (Call) από την Commission ώστε οι καθηγητές του κάθε Πανεπιστημίου να υποβάλλουν προτάσεις για πιθανή συνεργασία με μία ή περισσότερες Χώρες Εταίρους, οι οποίες υποβάλλονται ιδρυματικά στην Commission προς αξιολόγηση. Αν εγκριθεί κάποιο Σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για κάποια χώρα και πανεπιστήμιο, μόνο τότε μπορούν να πραγματοποιηθούν μετακινήσεις.

Μετά από την έγκριση του σχεδίου, για να πραγματοποιηθεί η κινητικότητα φοιτητών (πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου) και προσωπικού (ακαδημαϊκού και διοικητικού) από και προς τις χώρες Εταίρους, θα πρέπει το ελληνικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης να υπογράψει Συμφωνία (Inter-institutional Agreement) με το Ίδρυμα στη χώρα Εταίρο. Υπογράφοντας τη Συμφωνία, τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης των χωρών Εταίρων δεσμεύονται να τηρήσουν τους όρους που εμπεριέχονται στον Πανεπιστημιακό Χάρτη Erasmus+.

Η διάρκεια μετακίνησης των φοιτητών για σπουδές είναι από 3 έως 12 μήνες ενώ για πρακτική είναι από 2 έως 12 μήνες και του προσωπικού από 5 ημέρες έως 2 μήνες αντίστοιχα.

Τα Ιδρύματα που συμμετέχουν στη δράση «Διεθνής Κινητικότητα», θα πρέπει να αναγνωρίζουν τις πιστωτικές μονάδες που αποκτούν οι φοιτητές όσο βρίσκονται σε κάποια από τις χώρες Εταίρους ή στην Ελλάδα.

«Σκοπός της δράσης είναι να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) ελκυστικό σε διεθνείς φοιτητές και προσωπικό Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΕΕ».