cultural.jpg

Οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους σπουδών, συνολικά έως 12 μήνες ανά κύκλο (π.χ. 12 μήνες κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, 12 μήνες κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών και 12 μήνες κατά τη διάρκεια του διδακτορικού), ανεξαρτήτως του αριθμού των μετακινήσεων και του είδους της κινητικότητας (σπουδές ή πρακτική άσκηση).

Αναλυτικά:

  • 3-12 μήνες για σπουδές σε κάθε επίπεδο (προπτυχιακό-μεταπτυχιακό-διδακτορικό).
  • 2-12 μήνες για πρακτική άσκηση σε κάθε επίπεδο (προπτυχιακό-μεταπτυχιακό-διδακτορικό).

ΝΕΟ: Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ μπορούν να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση και οι πρόσφατοι απόφοιτοι (πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος από την αποφοίτησή τους). Η διάρκεια μιας τέτοιας μετακίνησης συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών, κατά την διάρκεια του οποίου αιτούνται. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μια περίοδο πρακτικής άσκησης μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, σε επιχείρηση ή οργανισμό σε χώρα που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων όπου θα καταθέσουν αίτηση, κατά το τελευταίο έτος σπουδών τους και πριν την απόκτηση του πτυχίου τους.

Επισημαίνεται ότι τόσο η αίτηση όσο και η επιλογή των φοιτητών που επιθυμούν να μετακινηθούν ως πρόσφατοι απόφοιτοι πρέπει να γίνει εφόσον διατηρούν ακόμα τη φοιτητική τους ιδιότητα!

 Οι φοιτητές που μετακινήθηκαν στο παρελθόν για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus (ακόμα και μέσω άλλου Ιδρύματος), μπορούν να μετακινηθούν ξανά στο Erasmus+ μέχρι να συμπληρωθεί συνολικά το ανώτατο όριο των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών, συνυπολογίζοντας στο διάστημα αυτό τη διάρκεια της προηγούμενης μετακίνησης. Το ίδιο ισχύει και για τους zero grant φοιτητές.

Οι φοιτητές, οι οποίοι φοιτούν σε Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης άνω των 4 ετών  ( π.χ. Τμημάτων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Πολυτεχνικής Σχολής και Σχολής Γεωπονικών Επιστημών), μπορούν να αιτηθούν για μετακίνηση με το Πρόγραμμα  Erasmus + συνολικά έως και 24 μήνες ( ΠΡΟΣΟΧΗ! 2-12 μήνες/ακαδημαϊκό έτος).

Επιπλέον όροι :

  • Η υποτροφία που χορηγείται έχει διάρκεια μόνο για όσο χρόνο αναγράφεται στη σύμβαση υποτροφίας η οποία συνυπογράφεται από το/τη φοιτητή/-τρια.
  • Μαζί με τη σύμβαση κατατίθεται στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και ένα αντίγραφο του Academic Calendar ή άλλου εγγράφου του Πανεπιστημίου Υποδοχής, από το οποίο προκύπτουν οι ακριβείς ημερομηνίες διάρκειας του/των εξαμήνων και των αντίστοιχων εξεταστικών περιόδων. Στη σύμβαση οι ημερομηνίες που αναγράφονται ως διάρκεια της κινητικότητας πρέπει να ταυτίζονται με αυτές που αναφέρονται στο Academic Calendar.   
  • Στα εξάμηνα προγράμματα μπορεί να δικαιολογηθεί ενδιάμεση επίσκεψη και παραμονή στην Ελλάδα διάρκειας 15 ημερών και στα ετήσια 30 ημερών κατ' ανώτατο όριο.