Πριν την Αναχώρηση
Διαβάστε περισσότερα...
Ανακοίνωση ΙΚΥ/ΕΜΣ του Προγράμματος Erasmus+ για BREXIT
Διαβάστε περισσότερα...
Κινητικότητα
Πληροφορίες Κινητικότητας
Διαβάστε περισσότερα...
Διαδικασία Πρακτικής
Διαβάστε περισσότερα...
Ακαδημαϊκή Αναγνώριση
Διαβάστε περισσότερα...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Πριν την Αναχώρηση
  • Ανακοίνωση ΙΚΥ/ΕΜΣ του Προγράμματος Erasmus+ για BREXIT
  • Κινητικότητα
  • Διαδικασία Πρακτικής
  • Ακαδημαϊκή Αναγνώριση

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ/ERASMUS+

Το Γραφείο Διεθνών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/Erasmus+ ανήκει στο Τμήμα Μορφωτικών Ανταλλαγών & Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μερικά από τα κύρια αντικείμενα του είναι τα εξής:

  • Διοικητική & Οικονομική Διαχείριση του Erasmus+ για τις δράσεις ΚΑ131 και ΚΑ171.
  • Ενημέρωση, καθοδήγηση και μέριμνα για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων των διεθνών προγραμμάτων ανταλλαγής, για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους φοιτητές καθώς και για τα μέλη του Διδακτικού και Διοικητικού Προσωπικού του Π.Θ.
  • Σύναψη, ανανέωση & διαχείριση Διμερών Διεθνών Συμφωνιών.
  • Προετοιμασία πληροφοριακών οδηγών σχετικών με το πρόγραμμα Erasmus+.
  • Προώθηση και προβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο εξωτερικό.
  • Οργάνωση και εκπροσώπηση σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις, σεμινάρια, συναντήσεις και επισκέψεις συνεργασίας, επιμόρφωσης & εποπτείας.
  • Επικοινωνία με τα πανεπιστήμια/εταίρους για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την αντιμετώπιση όλων των σχετικών με την κινητικότητα θεμάτων.
  • Ενεργή υποστήριξη των πρωτοβουλιών και των δράσεων του ΠΘ στην κατεύθυνση της συνοχής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Χάρτη όπως την εφαρμογή συστήματος ECTS και Παραρτήματος Διπλώματος. (Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ένα από τα τρία πρώτα ελληνικά ΑΕΙ που απέκτησε την πιστοποίηση DS Label της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας, κτλ).

Πρόκειται για το πιο πετυχημένο πρόγραμμα φοιτητικών ανταλλαγών παγκοσμίως, και χάρη σ’ αυτό,περισσότεροι από 250.000 φοιτητές κάθε χρόνο, σπουδάζουν ή κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα Erasmus+ δομείται σε 3 βασικές Δράσεις (Key Actions) για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία.Η Δράση του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης επιχορηγεί την κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης σε Χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, αλλά και σε Χώρες-Εταίρους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Η κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού στο εξωτερικό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς μέσω αυτής οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και προσόντα, τα οποία συμβάλουν στη προσωπική τους ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να:

-Σπουδάσουν ή/και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε Πανεπιστήμια, Επιχειρήσεις, Ερευνητικά Κέντρα, εκτός των ορίων της χώρας τους

-Αποκτήσουν εμπειρίες και πρόσβαση σε υλικό που αλλιώς δεν θα είχαν την ευκαιρία.

-Εξοικειωθούν με διαφορετικούς πολιτισμούς και να βελτιωθούν στις ξένες γλώσσες.

-Να αυξήσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

-Να γίνουν «πολίτες του κόσμου»!

Λαμβάνοντας χρηματοδότηση, και πλήρη αναγνώριση από το Ίδρυμα Προέλευσής τους ως προς τις πιστωτικές μονάδες, τη βαθμολογία και το χρόνο σπουδών/πρακτικής τους στο εξωτερικό.

Επιπλέον, μέσω της κινητικότητας δίνεται η ευκαιρία στο διδακτικό αλλά και στο διοικητικό προσωπικό των Ιδρυμάτων, να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες.

Διευκρινίζεται ότι μόνο τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί με το Πανεπιστημιακό Χάρτη Erasmus+ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να υποβάλλουν στην Εθνική Μονάδα, αίτηση χρηματοδότησης δραστηριοτήτων κινητικότητας στο πλαίσιο της Δράσης αυτής.

Το ΙΚΥ έχει οριστεί ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ενώ τα Γραφεία Erasmus+ των Πανεπιστημίων αναλαμβάνουν τη διαχείριση του εκάστοτε σχεδίου. Συνεπώς οι φοιτητές και το προσωπικό που επιθυμεί να μετακινηθεί θα πρέπει να απευθύνεται στο Γραφείο Erasmus του Ιδρύματός τους προκειμένου να ενημερωθούν και να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Δικαιώματα φοιτητών σχετικά με την κινητικότητα: https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/25f4644f-5c2c-44ba-ac8b-b7b4a2c701b0